mandag 14. april 2014

USA - Dag 1 søndag

ÅReisen over gikk kjempeflott. Klart det er langt å reise, men de 1.40 t til Amsterdam for deretter 8 timer til JFK gikk likevel. Vi var trøtte etter to netter med lite søvn, men sove på flyet klarte bare de andre - ikke jeg. Flyet, en Airbus 330A-300 med KLM hadde god plass, hyggelig betjening og god mat. 

Flyturen gikk inn over Canada og man ser de snøkledde områder nedenfor

Omsider lander vi så i USA. En liten begivenhet for meg selv - 55 år var gått siden jeg sist hadde vært i landet. Så var det å stille seg i køen for Border Controll. Hadde hørt mange historier om folk som av ulike grunner var nektet innreise her, så litt spent var i alle fall jeg. Dette gikk likevel helt greit og så var det bare å finne seg en Yellow Cab. Etter litt plunder her med å forstå køordningen var vi på plass og satte i vei inn til Manhatten. 



Selv har jeg alltid hørt at amerikanere skal ha en fin trafikk kultur og være svært så hensynsfull, men neida - her var hastighetsgrenser glemt, ivrig tuting og kaste seg fra fil til fil. Ikke bra! Vi så en del politi (NYPD), men de sto nå mest der for å ta seg ut. Dette er vel også noe jeg registrerte raskt etter mindre enn en time i landet. Utrolig mange uniformerte, men likeglade og uinspirrerende folk. Hvor i all verden er alle de stolte amerikanere vi hele tiden hører om? Kanskje litt tidlig å dømme, men det skal bli interessant å se.

På veien inn var det mer som slo oss. New York, en av verdens største byer, er stor - i utstrekning. Ikke enkelt å ha alt på stell, men fy så slitent, uferdig og scabby det var mange steder. Nå er jo ikke Oslos bakgater spesielt vakre de heller, men av og til blir en glad over å komme fra en liten utkantskommune. 

Omsider fant taxi sjåføren hotellet vårt. Ikke enkelt. Overalt var det One Way, men selvsagt ikke vår veg. Hotellet, ikke stort, var helt ok (Holliday Inn Wall Street), ikke langt fra Ground Zero vi satser på å se i morgen. (Taxi JFK til Manhatten $58)

Etter innkvartering var det av gårde igjen. Ny Yellow Cab, med en gangster gutt som klippet rett ut av en film. Hadde hatt lappen i 8 mnd og kjørte som et svin. Godt bilene er store og bilbeltet er montert. Turen endte like ved Rockefeller Tower og etter kort lunsj, nytt kamera til Jens (som selvsagt ble dyrere enn budsjettert) tok vi turen opp til 65 etasje i tårnet. Heisen gikk opp til toppen på 37 (?) sekunder og tårnet hadde 250000 besøkende hvert år. Hvis alle betalte rundt $29 som oss får man inn en pen slump med penger her. 


Utsikten fra tårnet var selvsagt fantastisk, men det å være på denne høyden var ikke så spektakulært som en kanskje kunne tro. Vi har etterhvert vært oppe i flere slike tårn, så dette var ikke noe. Masse skyskrapere, alle slåss om å være høyest. 



Fra tårnet så vi rett ned til Central Park, så slitne som vi var tok vi turen ned dit etterpå for å slappe litt av. Kjøpte is og la oss på gresset. Etterpå gikk vi gjennom parken.

Nå var ikke blomstringen kommet ordentlig i gang og lite løv på trærne. Likevel ble igjen jeg litt skuffet. Parken var mye mindre enn jeg hadde forestilt meg og langt fra så pen som jeg hadde trodd. At bylarmen forsvinner, var også bare tull. Kanskje det hele blir bedre litt senere på året. Jeg syntes i alle fall parkene i London er langt flottere enn dette. 

Etter rusletur her, ny Cab og ned til Greenvillage området for å spise. Ny kjekk "gangster" som fortalte at for å få drosjeløyve i NYC så måtte man stille garanti på 1 mill $ !? Må sjekkes..


Pizza ble det på et hyggelig sted før ny Cab tok oss ned på hotellet. Klokken var 2100 lokal tid, men i hodene våre var klokken 0300. Vi gikk i alle fall i seng, trøtte å slitne etter første dag i NYC. 

God natt..

2 kommentarer:

Hege sa...

God morgen :o)
Moro å lese, nyt NY videre, masse spennende å se der

Unknown sa...

Drosjeløyve i New York er visstnok big business, og populært blant investorer. Prisen for et løyve er over en million dollar. Dette ifølge Google :)
Blir artig å følge Reisen videre, kos dere!